Tabliczka czekolady

Niefarmakologiczne leczenie migreny

Czy lek na migrenę i dieta mogą wywoływać bóle głowy? Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznym planem "detoksykacji", który może ułatwić zapobieganie bólowi.

Migrenowe bóle głowy i inne objawy można skutecznie leczyć. Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie leków na ból głowy, które mogą nasilać dolegliwości.

Migrena uaktywnia się w reakcji na różne czynniki wyzwalające, takie jak stres, wahania hormonalne, zakłócenia snu, pewne potrawy a nawet zmiany pogody. Wywołuje to różnego rodzaju bóle głowy, łagodne do umiarkowanych, na ogół błędnie określane jako "napięciowe", "stresowe" lub "zatokowe". Myślenie o migrenie, jak o jednym konkretnym rodzaju bólu głowy jest błędne. Migrena może oznaczać znacznie więcej niż stereotypowy pulsujący ból głowy z nudnościami, wymiotami i nietolerancją światła, czy hałasu.

Migrena dotyka wiele części mózgu, różne substancje chemiczne w mózgu, a ostatecznie nerwy i naczynia krwionośne głowy. Im większy obrzęk i stan zapalny naczyń krwionośnych, tym silniejszy ból głowy.

Idealnym rozwiązaniem jest zapobieganie migrenom poprzez ograniczanie ekspozycji na czynniki wyzwalające, na przykład poprzez eliminowanie określonych potraw lub radzenie sobie ze stresem. Niestety większość ludzi próbuje leczyć bóle głowy po tym jak się pojawią. Dobrze, jeżeli bóle głowy występują rzadko i reagują na sporadyczne stosowanie środków przeciwbólowych wydawanych na receptę lub dostępnych bez recepty. Jednak u osób cierpiących na częste lub codzienne bóle głowy takie podejście może pogarszać przebieg choroby.

Ryzyko stosowania środków przeciwbólowych: efekt odbicia

Środki przeciwbólowe mogą wywoływać efekt "odbicia", który pojawia się, kiedy lek zażywany na ból głowy przestaje działać. Choć pewne leki przeciwmigrenowe łagodzą objawy, jeżeli stosuje się je sporadycznie, to w przypadku nadużywania może okazać się, że dla osiągnięcia takiej samej ulgi w bólu trzeba stosować je częściej i w większych dawkach. W konsekwencji rozwijają się silniejsze bóle głowy.

Wiele powszechnie stosowanych leków na ból głowy jest powiązanych z tym efektem odbicia, w tym:

  • Dostępne bez recepty środki przeciwbólowe zawierające kofeinę, takie jak Excedrin,
  • Leki zmniejszające przekrwienie,
  • Związki butalbitalu, takie jak Fiorinal i Phrenilin,
  • Leki zwężające naczynia, takie jak Midrin,
  • Ergotaminy, takie jak Migranal,
  • Triptany, takie jak Imitrex, Zomig i Amerge,
  • Narkotyki, takie jak kodeina, hydrokodon i oksykodon.

Niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen i naproxen mogą powodować efekt odbicia, lecz rzadziej niż leki wymienione powyżej.

Dieta: niedoceniany winowajca

Niektórym bólom migrenowym można zapobiegać poprzez unikanie czynników, które je wyzwalają. Nie można kontrolować wahań hormonalnych czy zmian pogody, lecz można kontrolować to, co wkłada się do ust i połyka, tak jak leki, żywność i napoje. Pewne środki chemiczne znajdujące się w żywności i napojach, takie jak kofeina, tyramina, glutaminian sodu, azotany, fenole i inne stymulują ośrodek bólu migrenowego.

Jednak najpierw należy powstrzymać efekt odbicia. Należy przerwać stosowanie leków powodujących efekt odbicia, jeżeli są zażywane przeciętnie trzy razy w tygodniu lub częściej. Może to być trudne. Z powodu odstawienia można przez kilka tygodni odczuwać częstsze bóle głowy. Uwaga: przed zaprzestaniem stosowania przepisanych lub zalecanych leków należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Po opanowaniu problemów związanych z efektem odbicia można zacząć kontrolować czynniki wyzwalające. Większość osób cierpiących na bóle głowy nie rozpoznaje czynników wyzwalających związanych z dietą, ponieważ ich efekty mogą pojawiać się dzień po konsumpcji lub później. Innym powodem nierozpoznawania czynników wyzwalających powiązanych z dietą jest to, że nie zawsze działają one pojedynczo. Każdy czynnik wyzwalający może działać w połączeniu z innymi czynnikami wyzwalającymi. Często połączenie czynników wyzwalających decyduje o tym, czy danego dnia pojawi się ból głowy i w jakim natężeniu.

Na przykład jednego dnia można zjeść czekoladę i zauważyć ból głowy w ciągu kilku godzin. Kilka dni później, po ponownie zjedzonej czekoladzie ból głowy nie pojawia się. Czy w takim przypadku czekolada jest czynnikiem wyzwalającym migrenę? Trudno powiedzieć. Być może sama czekolada nie jest szkodliwa, lecz w połączeniu z innym czynnikiem wyzwalającym powoduje migrenę. Aby ułatwić ustalenie czynników wyzwalających i ich kombinacji, wielu lekarzy zaleca prowadzenie dzienniczka diety. Zapisując wszystkie spożywane posiłki i napoje oraz śledząc dni, w których pojawiają się migreny możesz być w stanie wspólnie z lekarzem wskazać prawdopodobne czynniki wyzwalające i ich kombinacje. Należy oczywiście pamiętać, że pewną rolę odgrywają również inne czynniki, takie jak pogoda, czy hormony.

JR

Skomentuj artykuł:



Podaj email, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o nowych komentarzach do tego artykułu.