Tabliczka czekolady

Czekolada na migrenę?

Wśród chorych na migrenę czekolada ma bardzo złą opinię. Jednak w dużej części jest ona niezasłużona. Chociaż u niektórych osób czekolada może wywoływać migrenę, to tak naprawdę przyczyną mogą być dodatkowe składniki czekolady.

W rzeczywistości, jak pewnie Państwu wiadomo, kakao niesie pewne korzyści dla zdrowia. Najnowsze badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanu Missouri w USA wykazały, że może dawać pewne korzyści zwłaszcza dla osób cierpiących na bóle głowy.

Żeby jednak ostudzić przedwczesną radość trzeba dodać, że było to badanie na zwierzętach - dokładnie na myszach. Przez dwa tygodnie myszy poddano diecie wzbogaconej w kakao. Wykazano, że miały one mniej stanów zapalnych od myszy pozbawionych kakao.

Zdaniem autorów badania, dodatek kakao może wpływać korzystnie na choroby głowy i twarzy dotyczące zwoju nerwu trójdzielnego (część nerwu trójdzielnego), nie tylko migrenę. Badacze sądzą, że kakao może stanowić ważną część diety przeciwzapalnej: Według słów badaczy diety wzbogacone w kakao mogą powstrzymywać stymulację ekspresji protein związanej z pobudzaniem i utrzymywaniem reakcji zapalnych.

Jest to bardzo wstępne badanie, które jednak może przynieść pożyteczne wyniki w przyszłości – być może nowe suplementy diety, które mogą okazać się bardzo skuteczne. Oczywiście nie znaczy to, że wszyscy powinniśmy zacząć zajadać się batonami czekoladowymi. Jednak jeżeli w Pana/Pani przypadku czekolada nie wywołuje migreny, dodawanie do diety ciemnej czekolady o niskiej zawartości cukru i kakao może obniżyć stan zapalny, będąc jednocześnie antyoksydantem i źródłem magnezu i kwasu foliowego.

Skomentuj artykuł:



Podaj email, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o nowych komentarzach do tego artykułu.



Pati
2015-02-03 19:47:35

Jak zwykle Amerykanie muszą badać to, co inni już wiedzą. Ja długie miesiące mogę nie jeść czekolady, ale jak tylko pojawia się migrena, która trwa ostatnio od listopada do końca zimy praktycznie codziennie, to organizm się jej domaga. Oczywiście taką bez dodatków, bo to nawet smaku wtedy nie ma.
Poza tym czekolada podnosi poziom serotoniny, a nie od dziś wiadomo, że i migrena, i tabletki przeciwpadaczkowe, którym często próbuje się ją leczyć, powodują obniżenie nastroju, a czasem wręcz depresję.